Sikkerhetsforbehold

Working on roofsArbeid på tak kan være farlig. Overlat bratt og/eller høyt takarbeid til proffene. De få kronene du ellers vil spare, er ikke verdt risikoen for død eller en livslang uførhet. Ha disse forholdsreglene i bakhodet før du går i gang:

– Merk av bakken under arbeidsområdet for å la folk under se at du jobber ovenfor. Selv de mest forsiktige og beste arbeiderne mister et verktøy i blant. Alltid se og rop ned før du kaster noe ned.

– Takreparasjoner bør gjøres på en solrik dag når taket er tørt. Et vått tak er veldig (!) farlig. Velg en klar, rolig, kjølig tid på dagen til å jobbe på tak. Våte tak er glatte. Vind utgjør også en fare, og sterk varme gjør takpapp myk, noe som gjør dem sårbare for skader.

– Løse fliser eller skifer kan falle ut, og overflatene kan lett bli skadet hvis du ikke er erfaren.

– Bruk alltid sikkerhetstau/seletøy. En minimal investering som vil belønne deg med mye sikkerhet og bekvemmelighet. Hvis du må bruke mye tid der oppe, eller har et veldig bratt tak, anbefales et takselesystem (under 3000 NOK).

– På bratte tak, bruk stige med bein.

– Gummisåler gi best grep når du arbeider på et tak.

– Bruk sko med en myk gummisåle for ekstra trekkraft.

– Hold bunnen av skoene dine fri for søle o.l., og fei taket før du går i gang.

– Når du ikke bruker dine verktøy, sikre dem med tau eller strikk. Hold håndverktøy og utstyr i en bøtte som henger. Posisjoner tau og skjøteledninger nøye, så de er ikke under føttene; de er veldig glatte (!)

– Finn ut hvor kraftlinjene går.

Å jobbe på tak er både vanskelig og farlig. Med mindre taket er relativt lavt, og/eller du har den nødvendige erfaringen, verktøyet og selvtilliten for å få jobben gjort, bør du overlate ansvaret til en profesjonell.